XVI FORO CONTRA LA VIOLÈNCIA VIÀRIA- Stop Accidentes

El passat 25 d’octubre del 2021 la nostra entitat ha celebrat el seu  XVI Fòrum Contra la Violència Viària amb el tema: Víctimes Directes i Invisibles al Saló d’Actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid.- C/ Serrano, 9, 28001 Madrid.

L’obertura del XVI Fòrum va estar a càrrec de: Sr. Bartolomé Vargas, Fiscal de Sala de Seguretat Viària, Sr. José María Alonso Puig, Degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid i Sra. Ana Novella Reig Presidenta Stop Accidents.

En aquesta ocasió es volia posar atenció sobre les víctimes invisibles, ja que no només ho són en el moment del sinistre viàri, sinó que ho són durant tota la seva vida i, per tant, necessiten ajuda i cura permanentment, com ho van posar de manifest directament les víctimes durant la taula rodona víctimes: Olga Sánchez Gil, Gemma Sánchez Perea, David Pérez de Landazabal Monja i Israel González Fernández. 

Els ponents van mostrar la necessitat de donar suport a les víctimes i millorar les valoracions de les seves necessitats:

 

CONCLUSIONS: agraïm al Sr. Degà de l’ICAM per oferir-nos el seu suport incondicional.

El Fiscal de Sala, Bartolomé Vargas, va evidenciar que segueix sense haver-hi consciència viària i va reiterar que la víctima deu ser escoltada allà on vagi, i, especialment als Jutjats, una cosa que segueix sense passar.

La taula de víctimes ens deixa clar que les seves lesions són invisibles i cròniques, que per poder aconseguir una incapacitat i/o ajuts socials, han de fer innombrables tràmits que s’eternitzen en el temps, no passant el mateix amb altres víctimes, com ara les d’atemptats terroristes o de violència de gènere. No volen ser víctimes de segona, necessiten ajuda immediata, igual que la resta de les víctimes.

El Dr. Gorriz va posar de manifest la interpretació que fan les companyies asseguradores del Barem de Trànsit, en contra del benefici a les víctimes. Va posar èmfasi en la necessitat de les víctimes de poder participar en tot allò que els competeix, necessiten respecte i empatia.

El Fisioterapeuta, Francisco Suarez, va posar el “deu” a la carencia absoluta de Centres de Rehabilitació especialitzats per a les víctimes. Sí que hi ha centres especialitzats per a lesionats medul·lars, cerebrals…, però no per a la resta de les víctimes que sí que necessiten una rehabilitació contínua per continuar amb la seva vida, però que no tenen a la seva disposició un centre especialitzat al qual puguin acudir quan ho necessitin.

La nostra psicòloga, Marilina Ferrer, va fer veure als assistents que, una vegada ocorregut el sinistre vial, siguis víctima directa o indirecta, quan tornes al teu domicili, casa teva ja no és casa teva, bé perquè s’hagi hagut d’adaptar a les noves necessitats físiques de la persona lesionada o bé perquè quan tornes, falta algú que ja no tornarà mai. Va reiterar la importància de la bona comunicació de les notícies a la víctima, i en dependrà el procés del dol posterior.

La Dra. Gallego ens va fer veure que en aquells moments no estem per prendre decisions, per la qual cosa tota aquella decisió que es pugui posposar s’ha de fer, pel bé personal. Va insistir en la necessitat d’ajudar la víctima, però també el cuidador, un altre dels grans oblidats per la societat.

El nostre Assessor Jurídic, Pérez Tirado, ens va plasmar la realitat judicial: una cosa és l’expectativa de la víctima en el procés judicial i una altra la realitat de l’actual sistema penal. Hi ha molta lentitud judicial i poca o nul·la empatia amb les víctimes. Va reiterar la necessitat de la creació dels Jutjats especialitzats en violència vial.

Anem fent passos endavant per aconseguir drets, però segueix quedant molt per fer.

La cloenda va ser realitzada per la nostra presidenta, Sra. Ana Novella i per Pere Navarro Olivella, Director General de Trànsit, que sempre ens ha acompanyat i així ho reflectia en la seva intervenció recordant la importància per a la seguretat viària al nostre país que va tenir el I Fòrum Contra La Violència Vial.

Adaptats a les normes d’aforament, aquesta vegada s’ha celebrat de forma mixta tant presencial i virtual, agraïm un any més l’interès i la bona acollida. 

Si et vas perdre el XVI Fòrum Contra la Violència Viària et deixem l’enllaç perquè el puguis veure en diferit: