CONCLUSIONS DEL XVIII FÒRUM CONTRA LA VIOLÈNCIA VIAL

 

XVIII FÒRUM CONTRA LA VIOLÈNCIA VIAL: REFLEXIONAR SOBRE LA JUSTÍCIA PENAL DES DE LA VISIÓ DE LES VÍCTIMES DE TRÀNSIT

Va tenir lloc el dilluns 16 d’octubre de 2023 a l’Il·lustre col·legi de l’advocacia de Madrid organitzat per STOP ACCIDENTES. El fiscal general de l’Estat, el Sr. D. Álvaro García Ortiz, ens va honrar amb la seva presència i, amb les paraules d’alè a la nostra tasca, va donar per inaugurat el fòrum.

CONCLUSIONS:

STOP ACCIDENTS demana suprimir al codi penal LA PARAULA IMPRUDENT quan es refereix a un homicidi en el trànsit. NO ÉS UN HOMICIDI “IMPRUDENT” ÉS UN HOMICIDI VIAL. Les víctimes de sinistres vials consideren que al actuar amb “dolo” es comet un delicte sabent el dany que causarà. A la seva ponència D. Vicente Magro Servet, magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem proposa canviar el “dolo” eventual pel “dolo” d’indiferència que demostra el fet que, qui condueix amb alcohol i/o altres drogues, velocitat, etc., ho fa a consciència i comet un delicte vial.

Així mateix, el Fiscal de seguretat viària d’Andalusia, Ceuta i Melilla,  D Luis Rodríguez León proposa estudiar la possibilitat de redactar una llei específica per als delictes de trànsit i a continuació ens explica la “Guia de bones pràctiques per a l’atenció immediata a les víctimes en sinistres vials” que es presentarà a la fiscalia el dia 24 d’octubre. Un protocol indispensable per a tots els intervinents en un sinistre de trànsit, ja que determina tot el procés judicial que serà de gran ajuda, no només per a les víctimes i les seves famílies, sinó també per a la cura emocional dels intervinents.

Sra. María Lidón Lozano Pérez Secretària General de la DGT, respon a la petició de STOP ACCIDENTS sobre la necessitat d’oferir a les víctimes i les seves famílies una atenció integral i ens anuncia la posada en marxa d’un servei d’atenció telefònica a les víctimes de violència vial on les víctimes i les seves famílies puguin anar des del primer moment per trobar el suport i la informació que necessiten.

Entre altres ponents, l’associació d’experts en detecció de signes d’influència de drogues (AEDSID) ens informa sobre la seva tasca de prevenció formant els professionals de la seguretat en la importància de la detecció de substàncies psicotròpiques per a millorar els controls, aconseguint que aquests coneixements siguin tinguts en compte pels jutges i tribunals.

Tant el Fiscal de seguretat viària d’Andalusia com el nostre assessor jurídic, José Pérez Tirado, van posar de manifest les moltes interpretacions que es poden produir en aplicar el Codi Penal, per això la necessitat i importància que tot hi estigui taxat/especificat.

STOP ACCIDENTS demana al govern la creació d’una secretària d’estat per a totes les víctimes de fets violents per unir les problemàtiques de totes les violències en un sol organisme rector(respectant les competències de les CC.AA.) que administri i orienti els afectats cap a tots els ajuts existents, establint protocols específics, perquè, més enllà de les emergències, una vegada ocorreguda la tragèdia, trobin des de l’administració l’ajuda i el suport necessari per orientar novament les seves vides i protegir els seus drets.

Per què els drets humans formen part d’una política d’estat, considerem de justícia social protegir totes les víctimes per igual, ho demanem per dret i en solidaritat amb totes les víctimes que pateixen tota mena de violències, perquè són tragèdies familiars que pateixen un estrès emocional, impossible de qualificar i quantificar.

Grabació del XVIII Foro contra la Violència Vial