Els valors com a ciutadans: la transversalitat

Des de Stop Accidents treballem des de fa anys els valors com a ciutadans i ciutadanes per aconseguir una convivència millor, amb la finalitat d’aconseguir una mobilitat segura a les nostres ciutats i pobles. Uns valors que ens ajuden a pensar en l’altre, a actuar d’acord com ens agradaria que actuessin amb nosaltres, amb els nostres familiars, amb els nostres amics. Treballem amb infants, amb adolescents, amb adults, amb persones de totes les edats. Els valors són transgeneracionals i transversals, de manera que passen de generació en generació i de persona en persona.

En aquests moments de gran esforç conjunt, per fer front al COVID-19, és quan els valors de cada persona afloren. És cert que la solidaritat, el respecte, l’empatia, valors necessaris per a la convivència, no sorgeixen d’un dia per l’altre, cal treballar-los i aquest és un bon moment per posar-los en pràctica. És en situacions com les que estem vivint quan som conscients que una societat individualista no és la societat que funciona. Tots i totes ens necessitem: equips sanitaris, de neteja, de seguretat, d’alimentació, de transport, teleoperadors, telecomunicacions, serveis d’aigua, electricitat …, moltes persones treballant perquè els altres puguem estar a casa i mitigar aquesta pandèmia. I tots i totes tenim el nostre paper i responsabilitat dins de la societat.

Podem prendre nota d’aquesta situació i que tot el que estem aprenent no sigui en va. Com diu la Dra. Maria Palacín, professora de psicologia de la Universitat de Barcelona: “No hi ha canvi sense conflicte” i el conflicte el tenim, ¿serem capaços de canviar? Arribarà el moment en que tornem a la normalitat, però ja no serem els mateixos, la societat ja no serà la mateixa, el món ja no serà el mateix. De tots i totes depèn que la societat en què ens convertirem sigui millor que la que deixem enrere. Que ens mirem als ulls i que comprenguem que ens necessitem. Que quan sortim al carrer sigui caminant o en transport de qualsevol mena, ens recordem que la nostra conducta afecta els altres, que si jo no respecto les normes no només puc fer-me mal jo, sinó els meus familiars, als meus amics i als meus veïns.

El que ensenyem a les nenes i als nens a les escoles sobre mobilitat segura són els valors necessaris de convivència per a la vida diària. Seguirem treballant en això, però ara serà més fàcil que ho entenguin, perquè els nens ho entenen, ho estan vivint. Ho entendrem els adults? Serem capaços de mantenir aquesta solidaritat, aquesta convivència un cop acabada l’alarma sanitària?

La definició del concepte “resiliència” ens diu que és la capacitat que té una persona o un grup de recuperar-se davant de l’adversitat per seguir projectant el futur. A vegades, les circumstàncies difícils o els traumes permeten desenvolupar recursos que es trobaven latents i que l’individu desconeixia fins al moment. Ara els estem descobrint i posant en pràctica. Per això estem segurs que:

Sortirem al carrer, mirarem als nostres veïns, aquests amb els que vam sortir a aplaudir i a cantar aquests dies des de darrere de les nostres finestres i des dels nostres balcons. Els mirarem i sabrem que estem bé i sans gràcies a ells, a la seva solidaritat, al seu respecte a la seva empatia. I quan agafem el cotxe, la moto, la bicicleta o el patinet, mirarem al nostre voltant i sabrem que estem bé gràcies al què està davant nostre, a la banda, al darrere. I per això, per ells, per nosaltres, per les nostres famílies i amics, no ens posarem en perill. No ens beurem una cervesa abans d’agafar el cotxe, perquè la vida de l’altre depèn de mi. No em passaré un semàfor en vermell, ni caminant ni conduint qualsevol vehicle, perquè els altres confien en mi. Jo seré responsable, ho seguiré sent, i tu?

 Des de Stop Accidents Catalunya volem donar les gràcies a tots i totes els que esteu fora, al carrer, perquè els altres puguem estar dins, a casa. ‘Entre tots i totes ho aconseguirem!

 Equip Stop Accidents