XIV Fòrum Contra la Violència Viària, organitza STOP ACCIDENTS

XIV Fòrum Contra la Violència Viària, organitza STOP ACCIDENTS

Inscripció gratuïta. Aforament limitat, necessària inscripció en el següent link:  https://ssl.stopaccidentes.org/foro2019/

MOBILITAT DE LA GENT GRAN: FACTORS CLAUS DE CAUSALITAT I MECANISMES DE PREVENCIÓ

A causa del desenvolupament urbanístic i poblacional de les ciutats la gent gran troben moltes dificultats a l’hora de sortir al carrer; excessiu trànsit, conductors intolerants, voreres en mal estat, barreres arquitectòniques, etc. A tot això, si sumem les dificultats funcionals que es deriven del mateix procés d’envelliment: la lentitud en els reflexos, la menor mobilitat i la disminució de l’agudesa visual i auditiva, fan que en edats avançades siguem més susceptibles de patir un sinistre en les vies i que, en cas d’ocórrer, les conseqüències siguin de major gravetat.

La població major constitueix també un dels grups d’edat amb més creixement a causa del progressiu increment de l’esperança i de la qualitat de vida, en el nostre país. Perquè els nostres majors puguin mantenir aquesta qualitat de vida, és important que puguin desenvolupar-se amb normalitat en els seus desplaçaments, sigui com a vianant, conductor o viatger. És també de gran importància i no el podem oblidar, considerar des d’una perspectiva mèdica, l’efecte i ús de medicaments que influeixen negativament en la conducció.

PROGRAMA

09:00 h. RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS
09:30 h. PRESENTACIÓ DE L’ACTE. Carlos García-Hirschfeld. Periodista, director i presentador de Seguretat Vital de TVE1.

BENVINGUDA
09:30 a 10 h.
Carlos Hernández Claverie. Subsecretari del Ministeri Sanitat, Consum i Benestar Social.
Bartolomé Vargas. Fiscal de sala de Seguretat Viària.
Ana Novella. Presidenta Stop Accidents.

DIAGNÒSTIC DE LA REALITAT: HÀBITS DE MOBILITAT EN LA GENT GRAN

.- 10:00 h. Urbanisme i mobilitat en les persones grans: la ciutat del vianant. José Fariña Tojo. Professor emèrit d’Urbanística i Ordenació del Territori de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid. Universitat Politècnica de Madrid.
.- 10:20 h. Els nous majors: perfils, oci i mobilitat. Rocío Fernández-Ballesteros García, Professora Emèrita Departament Psicologia biològica i de la Salut. Universitat Autònoma de Madrid.
.- 10:40 h. Incidència de la gent gran en la sinistralitat viària. Dades i estadístiques en l’àmbit nacional. Álvaro Gómez Méndez. Director de l’Observatori Nacional de Seguretat Viària de la DGT.

11:00 A 11:30 h. PAUSA – CAFÈ

MECANISMES DE PREVENCIÓ

.- 11:30 h. Els centres de reconeixement per a conductors: Legislació actual i funcionament. Perspectiva empresarial. Bonifacio Martín Escurín. Associació Espanyola de Centres Mèdic-Psicotècnics (ASECEMP)
.- 11:45 h. Deteriorament cognitiu entre la població més gran. Ús i efectes en la conducció de medicaments habituals en la tercera edat. Una perspectiva mèdica i psicològica. Pendent de confirmar: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.
Nuria González Fernández: Atenció Primària de Salut. Conselleria de Sanitat Comunitat de Madrid.
Camino Verdugo Reino.Coordinadora de GT. Seguretat Viària del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid.
.-12: 30 h. Els centres de reconeixement per a conductors: Perspectiva de funcionament real. Francisco Javier Molano Martín. Tinent Coronel Cap del Sector de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil de Galícia.
.-12: 50 h. Funcionarà la reforma del Codi Penal del 2019? José Pérez Tirado. Assessor Jurídic de Stop Accidents. Representant de les Associacions de Víctimes a la Comissió del barem.
.-13: 10 h. Bones Pràctiques internacionals per a la mobilitat entre la població gran, en ciutats i entorn rural. Jeanne Picard. Cofundadora de Stop Accidents, Delegada de Galícia i presidenta de la Federació Iberoamericana d’Associacions de Víctimes Contra la Violència Viària (FICVI).
.-13: 30 h. Els majors com: conductors, vianants ¿quins són els seus riscos? Són evitables? Roberto Ramos. Fundació CNAE
.-13: 50 h. Propostes de millora de STOP ACCIDENTS. Ana Novella, presidenta de STOP ACCIDENTS

CLAUSURA
Yolanda Fuentes Rodríguez. Directora general de Salut Pública
Manuel Martínez Domene. Director general de l’IMSERSO
Pere Navarro. Director general DE TRÀNSIT