XVIII FORO CONTRA LA VIOLÈNCIA VIARIA

Dilluns 16 d’octubre 2023 de 9h a 13h30 Saló d’actes de l’ICAM C/Serrano 9 – MADRID

L’any 2008 STOP ACCIDENTES organitzava el seu V Fòrum contra la violència viària sota el títol EL DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA. EL PAPER REEDUCADOR DE LA JUSTÍCIA. Hi havia la reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària molt recent fent els seus primers passos i confiàvem a obtenir resultats. És evident que durant aquests anys hem aconseguit, a l’empara de les lleis, reduir la sinistralitat viària i hi ha més consciència social. No obstant això, en matèria de justícia no ha estat així, hem tingut avenços i retrocessos en la legislació, segons els partits polítics al poder, cosa que ha provocat molta impunitat. Encara no trobem les respostes necessàries per protegir les víctimes amb totes les garanties legals.

Han passat 15 anys des del V Fòrum, i mirant enrere, necessitem tornar a obrir el debat per REFLEXIONAR SOBRE LA JUSTÍCIA PENAL des de LA VISIÓ DE LES VÍCTIMES DE TRÀNSIT. Continuem silenciades perquè no s’aplica a tota la seva amplitud l’Estatut de la víctima. El sistema judicial continua sent lent és a dir ineficaç, i les víctimes de la violència viària no trobem reparació o una mica d’empatia, ni a les sentències ni al sistema punitiu per aconseguir una justícia restaurativa.
Reivindiquem diversos canvis en el codi penal, entre d’altres la denominació dels HOMICIDIS “IMPRUDENTS” ja que de manera generalitzada la paraula imprudència NO respon als delictes comesos per un conductor que condueix amb alcoholèmia positiva o velocitat excessiva sabent que infringeix la llei i maneja una arma. Necessitem jutjats especialitzats en delictes vials per protegir els drets de les víctimes i les famílies.

Aquest fòrum ens permetrà establir un diàleg dins l’àmbit del sistema judicial posant al centre del debat les víctimes, perquè més enllà de la repressió dels comportaments delictius en el trànsit, trobem entre tots un ressò social i preventiu.
Ens deia el professor Daniel Varona (Catedràtic de dret penal) fa 15 anys. Algú s’ha preocupat de saber realment què volen les víctimes? Esperem, per fi, poder respondre entre tots la vostra pregunta.

RESERVA DATA. properament publiquem el programa.
 

formulari d’inscripció